Πώς αντιμετωπίζονται τα ζώα στις διάφορες θρησκείες


Πώς αντιμετωπίζονται τα ζώα στις διάφορες θρησκείεςΥπάρχουν δεκάδες αναφορές στον Βουδισμό για τη σοφία των ζώων και τι προσφέρουν στον άνθρωπο. Υπάρχει ακόμα και βιβλίο για ζώα που έζησαν με το Βούδα. Και άλλες θρησκείες συχνά αναφέρουν την ευλογία των ζώων. Στο εξωτερικό, σε διάφορες εκκλησίες πραγματοποίειται ακόμα αγιασμός τετράποδων!

Πολλοί φιλόζωοι λένε ότι το ζώο τους τους εμπνέει με την πνευματικότητά του, με την άνευ όρων προσφορά αγάπης και πίστης...


Οι διδασκαλίες του Bahi λένε ότι πρέπει να δείχνουμε ευγένεια και καλοσύνη στα ζώα, γιατί είναι πλάσματα με αγνά συναισθήματα για κάθε άλλο ζωντανό οργανισμό που βλέπουν. Οι φυσικές ευαισθησίες και τα ένστικτα θεωρούνται κοινά στο ζώο και στον άνθρωπο.


Η κακοποίηση ζώων είναι ακόμα περισσότερο επίπονη γιατί ο άνθρωπος μπορεί να μιλήσει, να φωνάξει, να χτυπήσει, να παραπονεθεί. Το ζώο όμως όχι. Οι ίδιες διδασκαλίες λένε ότι πρέπει να μαθαίνουμε τα παιδιά από μικρά να είναι εξαιρετικά ευγενικά κα προσεκτικά με τα ζώα.


Όλοι ξέρουμε από τις εμπειρίες μας, ότι τα ζώα έχουν συναισθήματα. Δείχνουν στοργή, φιλικότητα, φόβο, ντροπή όταν κάνουν κάποια ζημιά, θυμό, πίστη κ.α. Είναι όμως πνευματικά όντα;


Τα ζώα είναι πνευματικά, με την ευρεία έννοια αν θεωρηθεί ότι πνευματικός σημαίνει απλά...ζωντανός αφού όλοι ζούμε, ακόμα και το πνεύμα μας, μέσα από την φυσική μας παρουσία.


Όσοι υποστηρίζουν την μετεμψύχωση πιστεύουν ότι τα ζώα ενσωματώνουν το ανθρώπινο πνεύμα μέσω των κύκλων που κάνει το κάρμα. Μερικοί μάλιστα πιστεύουν ότι μπορούν να επικοινωνούν τηλεπαθητικά με τα ζώα τους, που τα θεωρούν ιδιαίτερα έξυπνα, παρότι δεν μιλούν.


Το φως του Θεού πιστεύεται ότι δόθηκε σε όλα τα πλάσματα, συμπεριλαμβανομένων των ζώων. Η ζωή αξίζει σεβασμό και συμπόνοια όμως αυτό που χωρίζει τα ζώα από τον άνθρωπο είναι η ικανότητα τους να ανακαλύπτουν το Θεό μέσα τους. Μόνο η ανθρώπινη ψυχή θεωρείται ότι μπορεί να ενωθεί με το Θεό και να τελειώσει τον κύκλο της μετενσάρκωσης.


Τόσο τα ζώα όσο και οι άνθρωποι έχουν κοινές βασικές ανάγκες και επιθυμίες: φαγητό, στέγη, συντροφιά, διασκέδαση κλπ. Οι άνθρωποι όμως αναζητούν και το νόημα της ζωής. Αυτή είναι ίσως η μόνη διαφορά με τα ζώα.


Στο κείμενο της Γένεσης(2:7, 19), ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο και τα ζώα από το ίδιο χώμα. Άσχετα αν θεωρούνται τα ζώα ''ίσα'' με τους ανθρώπους, έχουμε κάθε δικαίωμα να τα αγαπάμε, να τα τιμάμε και να τα προστατεύουμε φυσικά.


Η Καθολική Εκκλησία διδάσκει ότι τα ζώα είναι πλάσματα του Θεού και τα προστατεύει, αφού του δίνουν δόξα και ευλογία. Γι αυτό οι άνθρωποι πρέπει να τους φέρονται με καλοσύνη. Μάλιστα θυμίζουν τον
Άγιο Φραγκίσκο της Ασσίζης, ο οποίος φρόντιζε όλα τα ζώα.

Η Εκλησία υπενθυμίζει ακόμα ότι είναι αντίθετο στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια να προκαλείς πόνο ή θάνατο στα ζώα.


Στη Μουσουλμανική θρησκεία, το Κοράνι δίνει έμφαση στο σεβασμό κάθε ζωής ωστόσο τα σκυλιά θεωρούνται ακάθαρτα και δεν επιτρέπονται μέσα στα σπίτια.


Στο Χριστιανισμό, ο Άγιος Μόδεστος ήταν γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο ενώ έκανε θαύματα θεραπεύοντας εκτός από ανθρώπους και ζώα.

Θεωρείται από την Εκκλησία μας προστάτης των ζώων και στις 18/12 οπότε και γιορτάζει γίνεται αγιασμός στα σπίτια αλλά και στους στάβλους των ζώων, ειδικά στα χωριά.

Η Αγία Γραφή μιλάει για τα «ακάθαρτα» ζώα, που είναι τα διχαλωτά, αυτά που έχουν δύο νύχια, όπως ο σκαντζόχοιρος, το γουρούνι κ.ά., τα οποία δεν πρέπει να τρώμε, αλλά σήμερα αυτό δεν τηρείται. Στη Γέννηση τα ζώα με τα χνότα τους ζέσταιναν το μικρό Χριστό μέσα στη φάτνη. Ο Χριστός χρησιμοποίησε το γαϊδουράκι, για να πάει στα Ιεροσόλυμα την Κυριακή των Βαΐων.


Επίσης οι τέσσερις Ευαγγελιστές της Εκκλησίας έχουν δίπλα τους από ένα ζώο. Ο Ιωάννης έναν αετό, ο Λουκάς έναν ταύρο και ο Μάρκος ένα λιοντάρι.


Η Εκκλησία χρησιμοποιεί διάφορα ζώα για σύμβολα. Το ψάρι (ΙΧΘΥΣ) το χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι χριστιανοί, για να συμβολίσουν τον Ιησού Χριστό (Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ).


Οι φιλόζωοι πάντως λένε ότι δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη God (Θεός) είναι η λέξη Dog ( Σκύλος) γραμμένη αλλιώς...

© Adespoto.gr

αναδημοσίευση απ το adespoto.gr

0 Response to "Πώς αντιμετωπίζονται τα ζώα στις διάφορες θρησκείες"

Δημοσίευση σχολίου