Απαγορεύεται το κόψιμο των αυτιών και της ουράς του σκύλου

Εάν πέσει στην αντίληψή σας κτηνίατρος που προχωρά στην επέμβαση κοψίματος αυτιών - ουράς ή ιδιοκτήτης ζώου που πάει το ζώο για κοπή αυτιών - ουράς καταγγείλτε το άμεσα! Είναι παράνομο.

Από την ισχύουσα νομοθεσία (νόμος 2017) στην Ελλάδα απαγορεύεται το κόψιμο των ουρών και αυτιών των σκύλων από το 1992.

Η Ελλάδα προέβη στην Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, η οποία υπογράφηκε από την Ελλάδα στις 13 Νοεμβρίου 1987, δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με αριθμό 31, στις 27 Φεβρουαρίου του 1992 και έχει την ισχύ που προβλέπει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος. Στο άρθρο 10 της Σύμβασης αναφέρονται επί λέξει τα παρακάτω:

1.Οι χειρουργικές επεμβάσεις, που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς ή που προορίζονται για άλλους μη θεραπευτικούς σκοπούς πρέπει να απαγορευτούν και κυρίως

α) το κόψιμο της ουράς,

β) το κόψιμο των αυτιών,

γ) η τομή των φωνητικών χορδών,

δ) η αφαίρεση των νυχιών και των δοντιών.

2. Δεν πρέπει να επιτραπούν εξαιρέσεις ως προς την απαγόρευση παρά μόνο:

α)Εάν ένας κτηνίατρος κρίνει αναγκαία μια μη θεραπευτική επέμβαση είτε για λόγους κτηνιατρικούς, είτε προς όφελος ενός συγκεκριμένου ζώου

β)είτε για να εμποδίσει την αναπαραγωγή.

Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 10 της Σύμβασης τιμωρούνται με τις προβλεπόμενες ποινές από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του Νόμου 1197/1981 (ΦΕΚ 240’Α), στο οποίο προβλέπονται ποινές φυλάκισης μέχρι έξι μηνών ή χρηματικό πρόστιμο ή και τα δύο και προβλέπεται επίσης, σε περίπτωση υποτροπής ο διπλασιασμός των ποινών. 

Στην Ελλάδα όμως δεν μιλά κανείς, δεν υπάρχει υπηρεσία ελέγχου. Ας κάνουμε όμως μια προσπάθεια!!!

Ήδη πολλά εκτροφεία σε εξωτερικό και Ελλάδα έχουν σταματήσει να κόβουν αυτιά και ουρές σκύλων καθώς δεν μπορούν να πάρουν μέρος σε ορισμένες εκθέσεις. Όμως ακόμα υπάρχουν εκτροφείς που κόβουν ουρές και αυτιά, καθώς οι αγοραστές δεν ενδιαφέρονται για κουτάβια με άκοπη ουρά ή αυτιά και σίγουρα θα πάνε να αγοράσουν από γέννες αμφίβολης ποιότητας. 

Πρέπει όμως όλοι να ενημερωθούμε και να σταματήσουμε να κόβουμε τα αυτιά και τις ουρές των καθαρόαιμων σκύλων μας, που είναι μόνο και μόνο για λόγους εμφάνισης και επειδή έτσι έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε σε φωτογραφίες. 
Kόβουμε αυτιά ή ουρές, αναγκάζουμε το ζώο να φορά επί εβδομάδες κολλάρο  - χωνί και επιδέσμους στα αυτιά και όλα αυτά απλά για να δούμε τα αυτιά όρθια; Τι διαφορά έχουν αν είναι κάτω; Η φύση τα δημιουργεί με τα αυτιά κάτω και τις ουρές μακριές. Άλλα ζώα έχουν όρθια αυτιά από μόνα τους. Γιατί να αλλάζουμε όσα τα έχουν κάτω; Το σκεφτήκατε ποτέ; 

Μόνο για τη δική σας ευχαρίστηση υποβάλλετε το ζώο σε χειρουργείο-ακρωτηριασμό αλλά όταν είναι να στειρωθεί για να μην ταλαιπωρείται και ταλαιπωρήστε με ανεπιθύμητη γέννα το λυπάστε και δεν το κάνετε...

Πήρατε Ντόμπερμαν, Ροτβάιλερ, Κόκερ; Αφήστε τις ουρίτσες και τα αυτάκια τους άκοπα, θα δείτε πόσο όμορφα και μοναδικά θα είναι!!!

                                                                                                                 αναδημοσιέυτηκε απ' το adespoto.gr

0 Response to "Απαγορεύεται το κόψιμο των αυτιών και της ουράς του σκύλου"

Δημοσίευση σχολίου