Τα Ζωντανά Ζώα σε ΦΑΤΝΕΣ απαγορεύονται δια νόμου. ΔΡΑΣΗ MΚΟ PSYCHANIMAL - Ομάδα Eυκαιρία Ζωής για τα Ζώα Φάρμας

Η ΜΚΟ Psychanimal ειδοποιήθηκε την παρασκευή 14/12/2012 απο πολίτες οτι υπάρχουν ζωντανά αμνοερίφια (3 ενήλικα και 1 μωρό) στη φάτνη που έχει τοποθετηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους κοντά στην Εγνατία. Οι πολίτες απευθύνθηκαν στον εισαγγελέα υπηρεσίας και κατέθεσαν γραπτή καταγγελία με όσα πραγματικά περιστατικά διαπίστωσαν. Ζήτησαν την βοήθεια μας στην περίπτωση που τα ζώα χρειαστεί να αφαιρεθούν και να φιλοξενηθούν.
Η καταγγελία αφορούσε το αρ. άρθρο 12 παράγραφος 2 και το άρθρο 16 παρ. α του νόμου 4039/12 :


Άρθρο 12
- Απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάµατα και άλλες συναφείς δραστηριότητες
1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού.
2. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους.

. Οι πολίτες περίμεναν μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας να βγει το σχέδιο διάταξης. Την Δευτέρα 17/12/2012 η δικηγόρος και η νομική μας σύμβουλος, πήγε μαζί τους στον εισαγγελέα και παρέλαβαν την εισαγγελική διάταξη με βάση την οποία αφαιρούνταν προσωρινά τα ως άνω ζώα από την κατοχή του κατόχου τους (αγνώστων στοιχείων) και παραδίδονταν στην ΜΚΟ Psychanimal (στην Ομάδα Ευκαιρία Ζωής για τα ζώα Φάρμας). Αρμόδιο τμήμα για την εκτέλεση της διάταξης ήταν αυτό του Λευκού Πύργου.
Μαζί με τους καταγγέλλοντες και ένα μέλος άλλου σωματείου πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα, όπου ενημερώσαμε τον αξιωματικό υπηρεσίας και τον Διοικητή για την εισαγγελική διάταξη (εκδοθείσα με βάση τα αρ. 16 περ. α και 19 παρ. 1 του ν. 4039/12) και ζητήσαμε την άμεση εκτέλεσή της. Τα αστυνομικά όργανα διαπίστωσαν οτι κανείς δεν υπήρχε εκεί να φυλάει τη φάτνη στην οποία βρίσκονταν τα ζώα και έτσι βάση της εισαγγελικής διάταξης ξεκινήσαμε την διαδικασία προσωρινής αφαίρεσης, με κύριο πρόβλημα την μεταφορά των ζώων. Δυο pet taxi κλήθηκαν για να παραλάβουν τα ζώα και να τα μεταφέρουν σε πανσιόν όπου είχαμε εξασφαλίσει την προσωρινή φιλοξενία με σκοπό, αν δεν ετίθετο θέμα κακοποίησης να προχωρήσουμε στην αγορά τους (εφόσον διαπιστωνόταν σε ποιον ανήκουν), για να υιοθετηθούν από χορτοφάγους της ομάδας Ευκαιρία Ζωής για τα Ζώα Φάρμας και να γλυτώσουν την σφαγή.
Στις 1.15μ.μ. η δικηγόρος μας, κατά την αποχώρησή της από το τμήμα, είδε τα ζώα μέσα στη φάτνη. Στις 2.00 μμ. που ήρθαν τα pet taxi διαπιστώθηκε από εθελόντρια ότι τα ζώα είχαν απομακρυνθεί και δε βρίσκονταν πλέον στο χώρο της φάτνης. Μάρτυρες είπαν ότι η απομάκρυνσή τους έγινε απο δυο εύσωμους άνδρες με ένα πορτοκαλί όχημα και πορτοκαλί στολές, πιθανότατα τα άτομα που είχαν φέρει τα πρόβατα εκεί απο οτι καταλάβαμε. Ήδη διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από το αρμόδιο ΑΤ. και η εκπρόσωπος μας και οι καταγγέλλουσες έδωσαν ένορκες καταθέσεις.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Σε περίπτωση που δείτε ζωντανά ζώα μέσα σε φάτνη (ζωντανό ντεκόρ),  
  • απευθυνθείτε στον εισαγγελέα υπηρεσίας ή
  •  καλέστε αμέσως την αστυνομία για να προχωρεί στη σύλληψη των δραστών με τη διαδικασία του αυτοφώρου, καθώς έχουμε τέλεση αδικημάτων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων (αρ. 12 παρ. 2, αρ. 16 περ. α του ν. 4039/12).
Οι Δήμοι πλέον σε καθε αδειοδότηση τους θα πρέπει να βεβαιώνονται οτι στα εκθέματα δεν περιλαμβάνονται ζωντανά ζώα συστήνουμε την ύπαρξη σχετικής ρήτρας σε όλες τις άδειες μαζί με τα πρόστιμα. Εχουν χρέος να επιβάλουν τις διοικητικές ποινές.

ΠΟΙΝΕΣ
  • Διαμονή ζώων συντροφιάς που προορίζονται για εκτροφή, αναπαραγωγή ή πώληση για εμπορικό σκοπό σε ακατάλληλο χώρο, μη τήρηση των κανόνων ευζωίας, ασφάλειας και παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής περίθαλψης Άρθρο 6 παρ.1 2.000 
  • Διατήρηση ζώου σε τσίρκο ή θίασο εφόσον χρησιμοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο ή για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά του, πραγματοποιεί παράσταση ή παρελαύνει ή εμφανίζεται σε κοινό Άρθρο 12 παρ.1 20.000 € για κάθε ζώο που διατηρείται
  • Διατήρηση ζώου σε επιχείρηση του άρθρου 12 παρ.2 εφόσον χρησιμοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο ή για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά της Άρθρο 12 παρ.2 10.000 € για κάθε ζώο που διατηρείται
  • Χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους Άρθρο 12 παρ.3 5.000 € για κάθε χρησιμοποιούμενο ζώο
  •  Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείρηση ζώου και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ'αυτού, ή πώληση, εμπορία και παρουσίαση-διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέδος ή την σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά Άρθρο 16 παρ.α΄ και παρ.β΄ 30.000 € για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό
Video:http://www.youtube.com/watch?v=W2WSLDorT1A&feature=youtu.be

Φάτνες ζωντανές υπήρξαν στην Λάρισα http://www.zougla.gr/greece/article/antidrasis-gia-ti-zontani-fatni και ανακοινώθηκαν στα:
Ροδος:http://www.rodosevents.gr/el/for-kids/item/h-zontani-fatni-sti-nymfi-salakou-giortazei-30xronia
Χίος : http://www.kounoupi.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/se-fatni-me-zontana-provata-diamorfonei-o-dimos-meros-tis-plateias-video


0 Response to "Τα Ζωντανά Ζώα σε ΦΑΤΝΕΣ απαγορεύονται δια νόμου. ΔΡΑΣΗ MΚΟ PSYCHANIMAL - Ομάδα Eυκαιρία Ζωής για τα Ζώα Φάρμας"

Δημοσίευση σχολίου